· 

5 tips voor het schilderen van dieren

Naast het schilderen van bloemen vind ik dieren schilderen echt heerlijk! Het vraagt even iets meer planning vooraf en je bent er iets langer mee bezig, maar de kans tot mislukking is veel kleiner. Het doet me een beetje denken aan schilderen op nummer, wat ik vroeger heel graag deed. Het vraagt natuurlijk wel iets meer techniek. Je moet de juiste kleur gebruiken en de juiste hoeveelheid water, want je wil natuurlijk optimaal gebruik maken van contrast. Wil jij graag een dier schilderen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik ga je op weg helpen! 

1. gebruik een foto als referentie

Wat je vooral niet moet doen is naar pinterest gaan en een schildering van iemand anders opzoeken om na te maken. Het lukt nooit om dit 1 op 1 te kopiëren, omdat de kunstenaar die je gaat kopiëren een eigen stijl heeft. Wat je wel moet doen is een foto gebruiken. Pluk geen foto van pinterest of via google, want dan schend je het copywright van de fotograag. Je kunt wel vragen of je iemands foto mag gebruiken, dat heb ik ook wel eens gedaan. Je kunt via wild reference photos een foto kopen voor een klein bedrag, maar je kunt ook via pixabay veel mooie (gratis) stockfoto's vinden. Via een foto app kun je de belichting en de verzadiging van de foto aanpassen, waardoor je kleine details (zoals de ogen) beter kunt zien. 

2. overtrekken i.p.v. tekenen

Dit is even een proces, maar als je het stapsgewijs aanpakt, dan krijg je het beste resultaat! 

1. Print de foto. Trek met een fineliner de lijnen op de foto over. 

2. Trek lijnen van de foto over op een gewoon vel wit papier. Met een lightbox lukt dit goed! 

3. Trek nu de lijnen van het gewone vel papier over op aquarelpapier met de lightbox. Maak je potloodlijnen zo licht mogelijk. 

4. Gebruik een kneedgum om je potloodlijnen te vervagen. Zorg dat je ze nog wel kunt zien! 


3. Kies de juiste kleuren en meng!

Je kunt als basis de volgende kleuren aanhouden: Yellow Ochre, Burnt Sienna en Sepia. Deze kleuren komen in elk dier weer terug, dus je komt hier heel ver mee. Als je daarnaast de primaire kleuren hebt, dan kun je elke afzonderlijke kleur koeler of warmer maken. De kleur grijs wordt ook veel gebruik als schaduw, deze zou je wellicht ook aan kunnen schaffen (neutraal grijs). Om je werk helemaal af te maken kun je aan het einde witte gouache of een  witte gelpen gebruiken. Houd naast je werk een stukje aquarelpapier waar je de kleur steeds op test, zodat je zeker weet dat je met de juiste kleur aan de slag gaat. 

4. Combineer technieken

Bij het schilderen van dieren werk je in lagen. Drie lagen is ongeveer voldoende, afhankelijk van hoe perfectionistisch je bent. Gebruik nat-in-nat om de mooie kleurverloopjes te maken en verschil in licht en donker, maar gebruik ook nat-op-droog om vlakken in te vullen. Dit doe je bijvoorbeeld bij de schaduwen en de details. 

5. Goed is goed!

Verlies je niet in details en baal niet te veel als je ergens een vergissing maakt. Geniet van het proces, want het kan ontzettend ontspannend zijn. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om een podcast te luisteren tijdens het schilderen en de boel in huis lekker de boel te laten. 

 

Wil je meer infomatie of vind je het met deze tips toch nog lastig om te beginnen? Zoek me even op via instagram en volg me daar, of schrijf je in voor de nieuwsbrief, want ik ga deze zomer workshops 'Safari Animals' ontwikkelen. Als je me volgt dan weet je zeker dat je niets mist en dat jij als eerste je plaats aan de workshoptafel kunt boeken! 

 

disclaimer: een aantal linkjes in deze blogpost zijn affiliate links, dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets bestelt via de link. Dank je wel alvast! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0